luni, 7 decembrie 2015

Piocianicul (puroiul) , sau mai pe scurt, jegul, spitalelor din Romania

...Piocianicul, pana la urma, o bacterie simpatica, de un verde superb si singurul germene ce in cultura nu pute de-ti intoarce nasul pe dos (aduce a miros de salcam in floare), este totusi, de evitat  ca "animal de companie".



   Nu, nu e de tinut pe-aproape, in special atunci cand avem o rana pe corp. Pentru ca are un prost obicei, si anume, acela de a ne coloniza si de a refuza sa plece. Ca argument, isi foloseste rezistenta s-a innascuta la numeroase antibiotice. Greu cu el.

   Unde il puteti gasi pe acest mititel vrajmas? Pai, din pacate, in mai toate spitalele de pe la noi. Si, cam peste tot unde e mizerie. Murdarie in spitale,?....veti intreba voi, amintindu-va de medicii cu echipamente impecabile, de ustensilele de unica folosinta. Mda, murdarie in  spitale. Trecem peste acele bombe in care, daca  ne amintim de proverbul " omul sfinteste locul" (hmmm, uite ca e a doua oara cand folosesc acest proverb), ne dam seama ca  medicii din acea unitate nu au nimic sfant. Hai sa fim macar o data cinstiti si s-o spunem pe fata. Oricat de saraca ar fi zona in care  e spitalul, chiar nu s-a internat nici un zugrav? Nici un inginer constructor? Acel medic, in cazul in car a primit un plic, a preferat sa ia plicul in loc sa-i spuna  pacientului care incearca sa-si arate recunostinta "Zugraveste si tu holul asta, cu echipa ta. Ne-ar prinde tuturor bine"? Cred ca raspunsul e evident.

   Bun, si daca am trecut peste spitalele ce arata de un milion mai mizerabil ca lagarele de la Auschwitz (acelea sunt la stanta, va asigur!) sa trecem la mega-giga-milioane-de-paftale-centre medicale universitare, judetene, etc. Acele spitale ce iti trimit periodic cate o stire despre cat de avansate sunt. Or fi, nu spun nu. Dar, daca te duci la baie pe acolo, gasesti aceleasi grupuri sanitare mizerabile ca peste tot. Traznind a mizerie si mucegai. Clor?  Rar. Iar de acolo, microbii, pe papucii bolnavilor si a  angajatilor, se imprastie peste tot. De ce? Raspunsul nu e chiar atat de dificil de gasit. Veti spune ca nu sunt bani. Nah, gresit! Chiar daca sunt bani, acestia se dau pe achizitionarea unor aparaturi noi, a unor gresii noi, tarchete, etc. Cine da bani pe dezimfectante? Ok, sa zicem ca cineva si-a adus aminte si de faptul ca intr-un spital trebuie folosite substante speciale pentru a omori microbii din sali, etc si le-a  achizitionat. Ei si? Credeti cumva ca un profesor universitar se va ocupa de efectuarea curateniei? O va indica o dat, si cu asta basta, bifata ramane. Sau, poate credeti ca o va face o  asistenta cu experienta ? Grasiti din nou! O va face fie cea mai noua si mai neexperiemtata infirmiera, singura sau cu cea mai noua si  la fel de nestiutoare asistenta angajata! Astfel incat, desi legea  spune ca aceasta igiennizare trebuie nu numai efectuata, dar si testata pentru a ne asigura de  eficienta ei, in realitate,lucrurile acestea nu se intampla. Epidemiologii, ba nu au medii, ba, chiar daca descopera pe Dl. Piocianic,  si-i anunta prezenta, tot ceea ce se intampla e ridicarea din umeri a  neputinta a medicului sef de sectie.

     Ridicare din  umeri care nu-i va reinvia pe mortii de septicemie din multlaudatele spitale universitare. Pentru ca nimeni, dar nimeni, n-a dorit sa aiba o teza de doctorat intitulata " Mi-am facut curat in sectie".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu