luni, 18 ianuarie 2016

Pareri de dat in gol

...  ca un hater de treaba, am incercat sa combat cam tot ce s-a putut combate. Sau, ma rog, ce m-a interesat...


   Parca intr-o zi spuneam ceva de invatamant. Sunt multe de spus.


            Daca secolul 20 a fost secolul vitezei, cu siguranta, secolul 21 va fi cel al schimbarilor. Scoala ar trebui, in primul rand, sa-i invete pe elevi cum sa se adapteze la nou. Dar.... cine sa o faca? A priceput cineva ca  munca in echipa, comunicarea, intelegerea cerintelor si mai ales respectarea lor, sunt parte din aceasta adaptare? ..nu cred, pentru ca din cate vad, programa de invataman a ramas aceeasi. Greoaie si rupta de viata.

    Intr-o zi, incercam sa-i explic fiicei mele "regula de trei simpla" si  procentele.  Calculul lor. Cu blazarea specifica generatiei, mi-a aruncat un plictisit " si ce mai sunt si aiurelile astea?".  Am zambit si am intrebat-o: " Si cum vei intelege daca un bonus de 23 % te avantajeaza sau nu la shopping? Ca dobanda de 31 % pe cardul de credit e mare?" Sunt procente. Pe care le folosim in viata.  Dar, copii le fac in trecere. Axandu-se pe ridicari la putere, metode  figurative, extragere radicali din numere lungi cat cele de telefon. Pe care, din pacate, asa cum le  invata, asa le si uita.

 vs.


Quiz: " Gradul de participare activa a grupului, vi se pare egal in cele doua fotografii, sau  nu?"


    Dar, sa spunem ca modificarea unei materii tip matematica e dificila. Este totusi, o materie stufoasa.  Ok. Accept. Ce spuneti atunci de modificarea unor ore de tip "sport". La ce bun copii sa mimeze jucarea unor  meciuri tip baschet, handbal, volei (si aici ma refer mai mult la fete. Baietii, de bine de rau, mai alearga). Sau, acele execitii de gimnastica? Ok, Nadia ne-a facut mandrii ca suntem romani. Dar asta a fost acum 40 de ani. De atunci, noi tot gimnastica facem la scoala???. Ce-.ar fi sa faca  elevele un semestru de aerobic, unul de autoaparare, unul de zumba, si da, chiar si cate unul de baschet si volei. Nu am nimic impotriva acelor sporturi. Atata doar, ca repetandu-se timp de opt ani, devin plictiiiiisssssiiiiiiitoare.  Daca nici miscare nu stim sa facem, atunci, cum sa stim sa gandim?


sursa foto: http://www.viata-libera.ro/educatie/28175-cine-hotaraste-daca-putem-face-ora-de-sport

http://tadghsb.centerblog.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu